top of page

Ashtanga yoga

Ashtanga yoga är en traditionell yogaform med rörelser som utförs i en bestämd ordning.


Det är en fysisk yogaform som anpassas så att den passar alla med en sakta stigande svårighetsgrad. Ashtangayoga ger utövaren ett stabilare sinne och en starkare och smidigare kropp. Andningen är mycket viktig under hela passet. När andningen blir ojämn kan du lägga dig ner och vila en stund.


Ashtangayoga är en metod som är utarbetat av Sri Pattabhi Jois i Mysore, Indien. 

Ska%CC%88rmavbild%202021-03-29%20kl.%202
Ska%CC%88rmavbild%202021-01-28%20kl.%201

Yinyoga

Yinyoga är en blandning av yoga, mindfulness och kinesisk medicin.


Det är en långsam, skön men ibland också lite plågsam yogaform som alla kan göra. I yinyogan fokuserar vi på att stretcha bindväv, skelett och muskler. Vi jobbar med att försöka slappna av i musklerna och fokuserar på att vara i nuet. Det gör vi genom att andas lugnt och observera kroppen, tankarna och känslorna. Vi lär oss lyssna till oss själva. Det stillar kropp och sinne, minskar stress och oro och ökar din rörlighet. Det är ett sätt att ta hand om dig själv. Eftersom vi rör oss ganska lugnt så kan det vara skönt med varma sockar och en skön filt.


Du kan läsa mer om yinyoga i mitt blogginlägg

"Att vila sig i form"

Kundaliniyoga

Kundaliniyoga ger ett lugnare i sinne och ökar energin i kroppen.


Kundalini betyder livsenergi. Det känns i kropp och sinne efter ett yogapass att livsenergin har fått påfyllning. Kundaliniyoga är en yogaform som kan vara mer eller mindre fysiskt krävande beroende på vilka rörelser som görs och hur länge de hålls. Varje rörelse görs oftast mellan 1-3 minuter.  Yogapassen har ofta ett speciellt tema som exempelvis “yoga för immunsystemet”.

I kundaliniyoga läggs ett större fokus på det mentala och andliga. Varje yogapass avlutas med en längre meditation.

IMG_20210314_233409.jpg
Skärmavbild 2021-01-29 kl. 15.41.58.png

Yin- och yang-yoga

Tanken är att skapa balans i kroppen med yin och yang yoga. Yin är det lugna, mörka och svala medan yang är det aktiva, varma och ljusa.


I Yinyogan jobbar vi lugnt och stannar länge i varje position. Det ger avslappning och återhämtning. I yang flödar rörelserna i ett lugnt jämnt tempo. Yang ger energi och styrka. Vi börjar och slutar med yinyoga och däremellan är det yangyoga.I slutet av passet gör vi en andningsövning och mediterar en liten stund.

Passar dig som känner dig stressad och behöver återhämtning samtidigt som kroppen behöver röra sig för att skapa balans i din kropp och ditt sinne. 

MediYoga (medicinsk yoga)

Medicinsk yoga eller MediYoga som det egentligen heter är en terapeutisk yogaform som passar alla.


Den har utvecklats i Sverige från kundaliniyogan. Det har gjorts flera studier som visar goda förbättrings-resultat på olika sjukdomar som t.ex. ryggproblem, hjärtsjukdomar, migrän och depressioner. Studierna har gjorts under 8 veckor med två yogapass i veckan.


Vi gör lugna övningar mestadels sittande. Om du inte kan sitta på en yogamatta så går det bra att sitta på en stol istället. 

Vi börjar yogapasset med att tona in med ett mantra. Efter en liggande andningsövning gör vi några mjuka rörelser i takt med andningen. Därefter blir det en avslappningsövning och vila till musik. Som avslutning gör vi en liten meditation innan vi tonar ut passet. Övningarna vi gör mjukar upp din rygg och dina axlar på olika sätt. Hela yogapasset påverkar också ditt sinnestillstånd. Du blir lugnare och får mer energi.

Ska%CC%88rmavbild%202020-09-03%20kl.%2014.27_edited.jpg
bottom of page